Ako pôsobia pôdne mikroorganizmy na kvalitu a odolnosť zeleniny

Pôdne mikroorganizmy si môžeme zjednodušene rozdeliť medzi baktérie (prokaryota) a huby (eukaryota). A ako v každom živom systéme konkrétneho organizmu, teda aj v rastline, žijú mikroorganizmy prospešné, ktoré viac menej nič neovplyvňujú (o nich sa ešte zmienime). A potom mikroorganizmy škodlivé (patogénne), čo sú rôzni pôvodcovia hnilôb, plesní atď.

Prospešné pôdne mikroorganizmy, môžeme ich nazývať rastlinné alebo pôdne probiotiká, pôsobia pozitívne na rastlinu niekoľkými mechanizmami. Odolnosť rastlín je schopnosť účinne čeliť vplyvu patogénnych organizmov (plesne, hniloby, hmyzí škodcovia atď.) bez väčšieho negatívneho vplyvu na rast a následnú tvorbu plodov. Kvalita by sa u rastlín (zelenina, ovocie a okrasné rastliny) dala definovať udržením alebo predčením všetkých vlastností rastliny, ktoré očakávame od jej rastu alebo zberu.

1. Mikroorganizmy sprístupňujú rastlinám živiny a vodu

Rôzne druhy bacilov dokážu sprístupniť základné stavebné prvky, ktoré sú prítomné v pôde z matečnej horniny, ktoré rastliny samé nedokážu využiť. Spomenúť musíme aj baktérie schopné viazať vzdušný dusík do pôdy premenou na amoniakálny. Takistomykorhízne huby sa dokážu dostať vďaka svojim dlhým hyfám (vláknam) hlbšie k zdroju vody v pôde a tým pomáhajú rastlinám v období sucha.

Vďaka tomu môžu mať rastliny dostatok živín a vody pre zdravý, plnohodnotný rast a dostatok vody. Naše výrobky ZEMBIOTIKO a FERTIKO s mykorhizou práve obsahujú tieto mikroorganizmy sprístupňujúce živiny.

2. Mikroorganizmy nepriamo zaisťujúce odolnosť a kvalitu rastlín

Ako bolo v úvode spomenuté, v zdravej pôde to naozaj žije, ale je tu aj dosť prirodzených organizmov, ktoré môžu v prípade premnoženia do väčšieho počtu vyvolať u rastlín rôzne choroby. Môžeme ich označiť za škodcov. Rovnako niektoré štádiá hmyzu poškodzujú požerom koreňový systém rastlín.

pudni-bakterie

Ale v zdravom pôdnom prostredí je všetko v rovnováhe. A práve preto sú tu aj prospešné baktérie a huby, ktoré dokážu vo svojom okolí produkovať látky, ktoré negatívne pôsobia na týchto škodcov rastlín. Jednak im konkurujú a vytláčajú ich z prostredia a jednak môžu priamo hubiť rôzne zárodky patogénnych (škodlivých) húb, baktérií, ale aj vývojové štádiá hmyzích škodcov.

Mikroorganizmy, ktoré sú prevenciou hubových chorôb vďaka ich antagonizmu v ňom alebo priamej konkurencii sú obsiahnuté napríklad v prípravku ZEMBIOTIKO.

3. Mikroorganizmy, ktoré sa priamo podieľajú na zlepšení odolnosti a kvality rastlín 

Priamy vplyv na vitalitu a zdravý rast rastlín má mnoho tzv. symbiotických mikroorganizmov. Najprv spomenieme mykorhízne huby, o ktorých by sa dalo laicky povedať, že zväčšujú rastlinám koreňový systém. Vlákna mykorhíznych húb prerastajú s koreňmi rastlín a tým dochádza k vzájomnej výmene živín. Rastlina poskytne vďaka fotosyntéze cukor, ktorý huba nedokáže syntetizovať.

Mykorhízne huby na oplátku dodajú rastlinám rôzne potrebné prvky z pôdy a vodu aj vďaka tomu, že vlákna húb sú mnohokrát oveľa dlhšie a siahajú hlbšie ako korene danej rastliny, ako bolo písané vyššie.

mikroorganismy-v-pude

Baktérie rodu Bacillus spp. rastúce priamo na povrchu koreňov aj nadzemných častí rastlín konkurujú patogénnym hubám (plesne a hniloby) a produkujú látky priamo zlepšujúce rast rastlín. Konkrétne druhy rodu Bacillus spp. vyvolávajú systémovú obrannú odpoveď u rastlín a tým sa zvyšuje odolnosť voči prepuknutiu infekcií spôsobených patogénmi rastlín. Tieto vlastnosti, a aj iné spôsoby mechanizmu zvyšovania odolnosti rastlín a priameho účinku na patogény, majú mikroorganizmy Pseudomonas spp. a Trichoderma spp.

Cielene likvidovať požerové a sajúce škodce (mandelinky, bielokazi, lalokonosci, molice, strapky, zavíjači, vošky, roztoče atď.) dokážu entomopatogénne huby či baktérie rodu Bacillus spp. Mnohé z týchto mikroorganizmov nájdete aj u nás v produktoch.

Záver

Mikroorganizmy sú neoddeliteľnou súčasťou pôdy a ak v pôde dominujú v rovnováhe užitočné mikroorganizmy, tak sa to prejavuje aj na rastlinách, a to zdravším a plnším rastom, väčšími výpestkami a lepšou kvalitou produktov pri zbere. Či už sa jedná o zeleninu, ovocie alebo len okrasné rastliny. A to všetko bez chemických hnojív a pesticídnych postrekov, ktoré pôdu zaťažujú aj ich rezíduami a kontaminujú aj podzemnú vodu.

zembiotiko

ZEMBIOTIKO - unikátna kombinácia mikroorganizmov

  • na aplikáciu pred alebo počas výsevu rastlín
  • zlepšuje rast a zväčšuje plochu koreňového systému
  • zvyšuje výživové vlastnosti úrody
  • nezvyšuje zaťaženie pôdy chémiou
Zistiť viac
fertiko

FERTIKO - mikrobiálna výživa rastlín

  • pôsobí proti patogénom
  • rastliny majú lepšiu imunitu a odolnosť voči stresu
  • zvyšuje výživové vlastnosti úrody
  • nezvyšuje zaťaženie pôdy chémiou
Zistiť viac