Kompost je jedna z najlepších vecí, ktoré môžeme našim rastlinám poskytnúť. Správny a zrelý kompost obsahuje látky a mikroorganizmy stimulujúce prirodzenú obranyschopnosť rastlín proti chorobám a škodcom. Taktiež plody rastlín majú lepšie organoleptické vlastnosti (vzhľad, vôňa, chuť). Po prihnojení dobrým kompostom na záhrade z neho nevyrastie burina, aj keď sme buriny a ich semená kompostovali.
Dobrý kompost tiež neobsahuje žiadne zárodky chorôb alebo škodcov.
Ako pripraviť dobrý kompost?
Domáce kompostovanie, či už na záhrade, alebo na balkóne či terase bytu, je aeróbny proces (za prístupu kyslíka), kedy dochádza k premene organického odpadu v prítomnosti mikroorganizmov na humus. Rovnaký princíp sa deje aj v prírode, kedy premenu odumretých rastlín, lístia, dreva atď. vzniká humusová zložka pôdy. Avšak pri kompostovaní je tento proces mnohonásobne rýchlejší a efektívnejší.
Prírodné černozeme sú najúrodnejšie pôdy, a to práve vďaka najvyššiemu obsahu humusovej zložky. Pri aeróbnom kompostovaní dochádza k chemickému rozkladu tukov, cukrov a bielkovín na jednoduchšie zložky pomocou enzýmov, ktoré produkujú hlavne baktérie a huby prítomné v komposte. Na urýchlenie a zefektívnenie kompostovania je vhodné dodať baktérie a huby.
Prípravok KOMPOSTO obsahuje práve tie druhy baktérií a húb, ktoré urýchľujú a zlepšujú kompostovací proces.
Čo je to kompostovanie?
Kompostovanie je kontinuálna exotermická reakcia za prístupu vzduchu, kedy sa pri vzniku kompostu z organického odpadu uvoľňuje teplo. A to je práve tá výhoda, že môžete kompostovať takmer všetok organický odpad a zvyšky rastlín zo záhrady, ktoré sú infikované rôznymi škodcami či chorobami, a dokonca i buriny so zrelými semenami. Pri správnom kompostovaní organického materiálu sa kompost zahrieva a dosahuje teploty medzi 50 a 60 °C. Pri dlhodobej teplote nad 55 °C dochádza k denaturácii mnohých bielkovín, čo je príčinou usmrtenia škodcov (húsenice, larvy, vajíčka aj dospelí jedinci), pôvodcov bakteriálnych a hubových chorôb rastlín.
Taktiež semená rôznych burín vystavené takým teplotám strácajú schopnosť klíčenia. Preto u dobre skompostovaných burín a rastlín napadnutých rôznymi škodcami či chorobami nehrozí pri zapracovaní kompostu do pôdy riziko šírenia škodcov, chorôb a burín. Ako bolo spomenuté vyššie, kompostovanie je exotermný proces, kedy sa organický materiál rozkladá pomocou aeróbnych baktérií a húb na jednoduchšie látky. Tieto produkty rozkladu sú hlavné zložky kompostu, ktoré spolu s obsiahnutými mikroorganizmami tvoria jeden z najlepších zdrojov pre výživu rastlín.
Ako a čo kompostovať?
Kompostovať sa dá takmer všetok organický odpad zo záhrady a domácnosti. Pre tvorbu kvalitného kompostu je veľmi dôležitý pomer uhlíka a dusíka v materiáli, ktorý budeme kompostovať. Správny pomer týchto dvoch základných biogénnych prvkov je veľmi dôležitý pre celý proces kompostovania, pretože pomer má značný vplyv na mikroorganizmy a následne vznik všetkých zložiek, ktoré kompost tvoria.
Optimálny pomer uhlíka ku dusíku je 29 až 34 ku 1, u hotového kompostu sa tento pomer znižuje i na 20 až 27 ku 1. Nemenej dôležitá je aj vlhkosť kompostu, pretože kompost nesmie vyschnúť, ale tiež nesmie byť úplne mokrý. Nadmerná vlhkosť vytláča vzduch a následne by miesto procesov tlejenia dochádzalo ku hnitiu a výsledný produkt by bol oveľa menej kvalitný.
Dobrý kompost krásne vonia po hline, černozemi a má drobkovitú štruktúru. Zisťovať na záhrade laicky pomer uhlíka a dusíka je takmer nemožné, ale pri zakladaní kompostu sa dá držať pravidiel vrstvenia. Jednoduchá poučka kompostovania hovorí, že zelené veci (tráva, zvyšky rastlín atď.) sú bohaté na dusík a hnedé veci (suché lístie, drevná štiepka, kartónový papier, slama atď.) sú zase bohaté na uhlík.
Veľmi bohatý na uhlík je aj popol, ale do kompostu patrí iba popol z dreva. Vyvarujte sa popola z uhlia, pretože obsahuje veľké množstvo ťažkých kovov. Pri zakladaní kompostu striedajte vrstvy materiálu bohatého na dusík a materiálu bohatého na uhlík, pred ďalším vrstvením potom prelejte dávkou prípravku KOMPOSTO.
Ak je materiál mokrý alebo je po daždi, tak vrstvu posypte rovnomerne prípravkom KOMPOSTO.
KOMPOSTO - prírodný urýchľovač do kompostov
Chcem zdravý kompostČo do kompostu nepatrí
- ❌ plasty, sklo, textil, chemikálie,
- ❌ potraviny ako mäso a mäsové produkty
- ❌ mliečne výrobky, tuky a oleje (veľké lákadlo pre potkany),
- ❌ chemicky ošetrené drevo (natreté, lakované).
Čo do kompostu patrí
Kompostovať sa dá takmer všetok organický odpad zo záhrady a domácnosti okrem výnimiek vyššie:
- ✅ tráva, lístie, nezberaná zelenina a ovocie,
- ✅ vetvy, drevná štiepka, piliny, staré seno a slama
- ✅ časti a zvyšky rastlín, kávová usadenina, papierové čajové vrecúška atď.,
- ✅ trus hospodárskych zvierat aj domácich maznáčikov,
- ✅ škrupiny vajec, srsť zvierat.
Kompost sa primárne používa ako skvelé prírodné hnojivo pre pestovanie všemožných druhov rastlín, či už doma, alebo na záhrade, a očakávame od neho, že podporí rast a vitalitu rastlín so zvýšenou tvorbou kvetov a plodov. Ale pozor, niektorý rastlinný materiál môže obsahovať prírodné inhibítory (spomaľovače) rastu rastlín alebo látky, ktoré môžu kompost a následne pôdu okysliť.
Nižšie uvedieme najčastejšie príklady, s ktorými sa môžete stretnúť:
- ❌ Štiepka a vetvy ihličnanov kompost okysľujú, odporúčame kompostovať oddelene a použiť napríklad u čučoriedok, ktoré naopak vyžadujú kyslejšiu pôdu.
- ❌ Drevo a listy z orechovcov obsahujú látku juglon, ktorý spomaľuje rast rastlín. Podobne je na tom drevo
a vetvy z tuje či jalovca.
Ak tieto materiály ale tvoria v komposte malú časť do 2 %, tak riziko negatívneho ovplyvnenia rastu rastlín nehrozí.
Kompostovanie je skvelý spôsob, ako dodávať na záhradu na záhony alebo do domu do kvetináčov kompletné živiny bez chemického hnojiva. Kompostovanie je vlastne taký malý kolobeh živín vo vlastnej záhrade.

KOMPOSTO - prírodný urýchľovač do kompostov
- Vytvára vo vode biologickú rovnováhu
- Významne redukuje obsah živín vo vode
- Znižuje tvorbu vodného kvetu teda siníc
- Redukuje vrstvu organického bahna
- Pozitívne pôsobí na zdravie rybej obsádky
- Probiotické baktérie znižujú výskyt patogénov vo vodnom prostredí
- Zlepšuje imunitu rýb a ich odolnosť voči vírusovým infekciám
- Ekologický výrobok bezpečný pre ľudí, zvieratá, vtáky a hmyz